درگذشت شمس آقاجانی و تیترهای روزنامه

ساخت وبلاگ

شعر در به یادآوری است

شمس آقاجانی با مرگش ما را شوکه کرد. همچنانکه مرگ دوست شاعرم محمدحسن مرتجا ...
آخرین باری که در سال ۲۰۱۹ شمس آقاجانی را دیدم. شعرخوانی و تبیین شعرش. یادمه تو شعرش داریوش فروهر هم جزو تیترهای شعر بود

شعر امروز و زبان‌های پرشمار
آیا ارتباط قطع است ؟

تو جلسه شعرخوانیِ شمس‌آقاجانی اتقاق خوبی افتاد. شاعر همزمان با خواندنِ شعرهایش ، تببینِ شعرِ خودش را هم داشت . آقاجانی شعری را خواند که به گفته خودش ، هیچ یک از سطرهایش مالِ خودش نبود . در واقع کولاژِ شاعر بود . هر سطرِ شعر ، تیتر‌هایی از سایت‌ها ، روزنامه‌ها و اخبار روز بود .
" ما خیال می‌کنیم از زبانِ خودمان حرف می‌زنیم ، در حالی که داریم از زبانِ دیگران حرف می‌زنیم " . در مورد شعر خود من هم بارها گفتند و می‌گویند : که تیترهایی از روزنامه‌ها و مجلات مختلف است . هر چند یک آیتم شعرهای من این است .
به شمس آقاجانی گفتم : این کار مثلِ کارهای ژان لوک گدار است . گداری که از همه چیز : " فلسفه ، گزین گویه ، فیلم‌های دیگران و منابع ادبی هنری " بر-داشت می‌کند . شعروارگی هم دارد . حتا جعل می‌کند . تا جایی که اون جمله یا تکه فیلم یا نقل قول مالِ خود گدار می‌شود . این مسئله با دزدی و سرقت ادبی هنری فرق دارد . در هر شرایطی جمله ‌یِ ژان لوک گدار را به یاد آورید : «مهم نیست چیزها را از کجا می‌آورید، این مهم است که آن‌ ها را به کجا می‌‌برید.»
شعرهای نظیر شعرهای شمس آقاجانی در عینِ زبانی بودن با مناسبات زندگی روزمره پیوند دارد. می‌توانید امتحان کنید . من امتحان کردم . شعرهای شمس آقاجانی را در جمعی که چندان با شعر ، ارتباط برقرار نمی‌کنند ، بخوانید . خواهید دید که ارتباط قطع نیست . بجایِ شعرهای شمس لنگرودی و امثالِ گروس عبدالملکیان که شعرهای ساده‌لوحانه خود را به دروغ ساده می‌نامند و باعث فضای مبتذل در شعر ایران شدند ، باید این نوع شعرها را تبلیغ کرد . باید ایجابی . مشکل این است که ما شعرها را نمی‌بینیم . تبلیغ نمی‌کنیم . در برابر کارهای دیگران سکوت می‌کنیم ، مبادا دیگران از ما جلو بزنند . و این اصلن خوب نیست .
و چه خوب است که هر شاعری دست به خودتبیینی بزند . نمونه یداله رویائی را داریم که به اندازه آثارش ، در ارتباط با شعرهایش ، گفته و نوشته منتشر کرده است . کاری که من و دوستانم در نشست‌ ادبی عین و سایت عروض انجام دادیم . جلسات سه ساعته‌ای که برای شعرخوانی ، مستندسازی و تبیین شعر و آثار بود. نمونه‌هایش را در کانال عروض ( آرشیو سایت عروض ) ببینید .

https://t.me/vasazi/2770

تاریخی از همه ی تصاویر ...
ما را در سایت تاریخی از همه ی تصاویر دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : menhao بازدید : 62 تاريخ : جمعه 24 شهريور 1402 ساعت: 20:01